Kilka słów o kurkumie | Przepis na złote mleko

 

W poprzednim wpisie o naturalnych sposobach walki z przeziębieniem i wzmocnienia odporności mogliście przeczytać kilka słów o kurkumie. Pomimo, że przyprawa ta na dalekim wschodzie używana jest od tysięcy lat, to u nas dopiero od stosunkowo niedawna zaczęto dopatrywać się w niej właściwości leczniczych. Na wschodzie jest ona stosowana zarówno jako działanie profilaktyczne jak i terapeutyczne przy chorobach. I to nie tylko przy zwykłych przeziębieniach czy infekcjach, ale również przy znacznie poważniejszych schorzeniach. Dla niedowiarków w siłę natury i sceptyków – tak, są na to badania i to całe mnóstwo. Kurkuma jest właściwie jedną z najlepiej przebadanych substancji znajdujących się w naturze. I wszystkie te badania jednoznacznie potwierdzają siłę terapeutyczną kurkumy. Uznaje się więc, że kurkuma posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, przeciwgrzybicze czy antyseptyczne. Trzeba nazwać więc rzeczy po imieniu – kurkuma jest lekiem, a jednak przy tym jest bardzo bezpieczną substancją.

W kurkumie najważniejszy jest związek, który nazywa się kurkumina. To on jest tym małym cudem odpowiedzialnym za rewelacyjne właściwości i zdolności terapeutyczne, ale również za ten piękny, intensywny kolor kurkumy.

Jakie jest dokładne działanie kurkumy?
Z poprzedniego wpisu wiemy już, że kurkuma jest świetna jako środek wspierający w leczeniu przeziębienia czy nawet grypy, a także we wzmocnieniu odporności. Jednak ma także szereg innych działań i schorzeń, na leczenie których wpływa pozytywnie.
– chroni układ sercowo-naczyniowy,
– zapobiega krzepnięciu krwi,
– obniża poziom cukru we krwi i jednocześnie ma działanie antycukrzycowe,
– może być stosowana na choroby skóry, a niektóre źródła mówią również nawet o ranach,
– wpływa pozytywnie na pracę mózgu,
– ma udowodnione działanie antynowotworowe (warto zaznaczyć, że badania wykazały nawet zdolność kurkumy do niszczenia komórek macierzystych nowotworów, a to już bardzo poważne odkrycie!)
– wspiera układ nerwowy i krwionośny.
– jest źródłem wielu witamin, m.in. witaminy C, E oraz K. A także minerałów takich jak cynk, magnez, fosfor, selen czy potas.
– chroni przed zatruciami metalami ciężkimi,
– działa jak środek przeciwbólowy,
– łagodzi bóle kostno stawowe,
– oczyszcza wątrobę i nerki,
– reguluje poziom cholesterolu,
– usuwa nadmiar toksyn i śluzu z organizmu.

Czy wybór odpowiedniej kurkumy ma znaczenie?
Tak. Aby kurkuma miała odpowiednie działanie powinniśmy, jak przy każdym produkcie, zadbać o jej odpowiednią jakość i pochodzenie. Nie tylko sam certyfikat ekologiczny jest tutaj wyznacznikiem, ale również miejsce upraw. Nawet jeżeli kurkuma jest certyfikowana, to tej z Chin nie warto kupować. Poleca się kurkumę pochodzącą np. ze Sri Lanki.

Czy spożywanie samej kurkumy bez żadnych dodatków będzie w porządku?
Wielokrotnie mów się o tym, że kurkuma najlepiej się przyswaja, kiedy jest spożywana wraz z dobrej jakości tłuszczem np. oliwą z oliwek oraz czarnym pieprzem (ze względu na piperynę). Jak pisałam w poprzednim wpisie, piperyna zwiększa wchłanianie kurkumy nawet o 2000%. Jeżeli wybieramy kurkumę w kapsułkach, to można już znaleźć takie z dodatkiem piperyny. Jednak ja jestem zwolenniczką wybierania jak największej ilości produktów naturalnych, a nie suplementów.

Jak stosować kurkumę?

1. Złote Mleko
Złote mleko uwielbiam i wiem, że generalnie cieszy się dużym powodzeniem, a w krajach dalekiego wschodu jest używane od dawien dawna jako eliksir leczniczy. Jeśli dobrze się je przygotuje to jest naprawdę smaczne. Złote mleko działa rozgrzewająco, uspokajająco. Jest świetnym eliksirem do picia w czasie infekcji i przeziębień, a także dobrym pomysłem na codzienny nawyk w okresie zwiększonych zachorowań na grypę i innego paskudztwa, aby wzmocnić odporność. Ale ze względu na wyżej wymienione właściwości kurkumy – złote mleko jest genialne właściwie na wszystko.

Składniki
– 1 łyżeczka kurkumy,
– 1 łyżeczka cynamonu,
– 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru (bądź drobno pokrojony świeży imbir),
– szczypta czarnego pieprzu,
– około 2 szklanek mleka roślinnego,
– opcjonalnie można dodać odrobiny miodu, syropu klonowego, daktylowego, z agawy bądź jakiegokolwiek innego słodzika, aby złote mleko było jeszcze smaczniejsze,
– 1/2 lub 1 łyżeczka oleju kokosowego.

Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie (w miarę możliwości) zblendować, a następnie podgrzać w garnuszku. Bardzo ważne jest to, aby nie doprowadzić do wrzenia. Podgrzewać należy maksymalnie 5 minut. Gotowe!

2. Ciepła woda z kurkumą
To alternatywa dla popularnej ciepłej wody z cytryną codziennie rano po przebudzeniu.

Składniki
– 1 szklanka wody,
– 1 łyżeczka kurkumy,
– sok z cytryny (ilość dowolna, taka jak lubimy),
– szczypta czarnego pieprzu,
– 1/2 łyżeczki oleju kokosowego, opcjonalnie
– miód bądź inny słodzik, opcjonalnie

Przygotowanie
Łączymy ze sobą wszystkie składniki w szklance ciepłej (ale nie gorącej) wody.
Składniki mają prawo dobrze się nie połączyć, a co za tym idzie, osadzać na ściankach kubka/szklanki, dlatego podczas picia warto zamieszać co jakiś czas łyżeczką.

3. Eliksir na problemy skórne czy trądzik 
Kurkuma wielokrotnie jest polecana jako główny składnik do maseczek domowej roboty. Nie zagłębiałam się jeszcze w ten temat i sama jeszcze nie próbowałam maseczki na całą twarz, ale na pewno warto wiedzieć o połączeniu dwóch części np. miodu z jedną częścią kurkumy. Taką papkę należy nałożyć na problematyczne miejsca i zmyć po około 30 minutach.

4. Szot z kurkumy i imbiru
To jest tak naprawdę tylko mała modyfikacja znanego imbirowego szota – tego, którym zachwycaliśmy się przy okazji naszego detoksu sokowego (o naszym detoksie sokowym przeczytasz tutaj i tutaj). Taki szot ma bardzo podobne działanie do kawy, jego zadaniem jest również pobudzenie, ale również polepszenie naszego skupienia, koncentracji i wspiera pracę naszego mózgu. Jeżeli ktoś z różnych względów nie pije kawy, nie lubi bądź musi odstawić to może być to dobra alternatywa, choć wiadomo że smaku kawy tutaj nie odnajdziemy 🙂

Składniki
– sok z około 2 cytryn bądź połówka dużego jabłka,
– 1 łyżeczka kurkumy,
– szczypta czarnego pieprzu,
– 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru bądź około 1-2 cm świeżego,
– odrobina wody.

Przygotowanie
Należy jedynie zblendować dokładnie wszystkie składniki. Opcjonalnie można dodać odrobinę miodu bądź innego zdrowego słodzika.

5. Herbata z kurkumy i imbiru
Taka herbatka jest nazywana również herbatką przeciwzapalną. Można ją więc stosować jako wsparcie w różnego rodzaju schorzeniach. Poprawia pracę układu trawiennego. A oprócz tego kurkuma i imbir spełnią tu swoją rolę wzmacniaczy odporności, także picie profilaktyczne również jest wskazane 🙂

Składniki
– 1 łyżeczka kurkumy,
– 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru bądź świeżego,
– szczypta czarnego pieprzu,
– miód i cytryna, opcjonalnie

Przygotowanie
Należy zagotować wodę w garnuszku. Kiedy woda się zagotuje – zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy imbir oraz kurkumę. Następnie parzymy je pod przykryciem przez kilka minut. Potem dodajemy pieprz, a kiedy lekko ostygnie możemy dodać cytrynę i miód.

Na koniec chciałabym jeszcze raz zaznaczyć, że jeśli oczekujemy mocnego działania leczniczego od produktów naturalnych to musimy też zadbać o ich dobrą jakość. Wszystkie produkty wymienione w przepisach powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła. Ważne jest też to, aby przed wypróbowaniem któregoś z przepisu (jeżeli nigdy wcześniej nie jadłaś/eś kurkumy) sprawdzić w niewielkiej ilości czy nie jest się na nią uczulonym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram