Zdrowe słodkości | Ciasteczka jaglane z orzechami i czekoladą


Dziś przychodzę do Was z przepisem na mega proste i baaardzo pyszne ciasteczka, które robi się dosłownie chwilkę. Prawdę mówiąc nie spodziewałam się zupełnie, że wyjdą tak smaczne, ponieważ na pomysł ich upieczenia wpadłam bardzo spontanicznie i przepis wymyśliłam sobie na poczekaniu z tego, co miałam akurat w szafce. Ale wyszły genialne – chrupiące na wierzchu i miękkie w środku, idealnie słodkie i co najważniejsze są wegańskie, bez glutenu i bez cukru. Także możemy sobie na nie pozwolić bez żadnych wyrzutów sumienia. Nie próbowałam tego, ale prawdopodobnie są jeszcze lepsze kiedy macza się je w ciepłym mleku roślinnym 🙂


SKŁADNIKI NA CIASTKA (wyjdzie około 12 sztuk)
– 3/4 szklanki kaszy jaglanej (suchej),
– 10-15 sztuk suszonych daktyli,
– łyżka 100% masła orzechowego,
– 6-7 łyżek wiórków kokosowych,
– opcjonalnie dla osób, które robią bardzo słodki smak można dodać jeszcze ksylitol, syrop daktylowy/klonowy lub inny zastępnik cukru (ilość już zależy od Waszych preferencji smakowych:)).

SKŁADNIKI NA POSYPKĘ
– około pół tabliczki czekolady gorzkiej bez cukru (tutaj mam takie w dosłownie każdym sklepie, w Polsce z takich ogólnie dostępnych kojarzę czekoladę gorzką bez cukru Wawel)
– ulubione orzechy (ja sugeruję brazylijskie albo laskowe)

PRZYGOTOWANIE
1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut.
2. Kasze jaglaną gotujemy (ja ugotowałam pół na pół w wodzie z mlekiem ryżowym o smaku waniliowym bez cukru ale możecie w samej wodzie).
3. Ugotowaną kaszę blendujemy razem z daktylami na gładką masę.
4. Dodajemy pozostałe składniki i znów blendujemy.
5. W tym momencie możemy sprawdzić czy potrzebujemy dodatkowego słodzika 🙂
6. Odstawiamy masę do lodówki na jakieś 10-15 minut aby się schłodziła.
7. Piekarnik nastawiamy na około 180 stopni. Z czasem niestety ciężko mi tutaj ocenić, ponieważ mam tutaj w Portugalii dziwny piekarnik. Ja piekłam je ponad 40 minut ale jeśli macie lepsze piekarniki to czas może się okazać u Was znacznie krótszy (w granicach 30 minut), dlatego radzę obserwować 🙂
8. Formujemy okrągłe ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch sypiemy posiekaną drobno czekoladę i wybrane orzechy.
9. Ciasteczka powinny być zarumienione na ładny brązowy kolor.


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram